Меню
company logo
ХНЕУ ім. С. Кузнеця

«Національні читання» 2021 року у Харкові відбулись у ХНЕУ ім. С. Кузнеця

4 вересня у Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця проходили «Національні читання», які університет організував спільно з Польським культурно-освітнім центром «Джево».

«Національні читання» – це польська соціальна кампанія, що пропагує знання польської національної літератури, в якій великі фрагменти творів читаються публічно. Захід проводиться під патронатом Президента Польщі Анджея Дуди та його дружини. До участі у акції долучаються полонійні організації з усього світу. «Національні читання» проводяться щорічно з 2012 року, і в цьому році відбулися вдесяте.

У заході взяли участь учасники центрів польської мови і культури, викладачі і студенти університету, викладачі та слухачі курсів польської мови, випускники і учасники польських стипендіальних програм, програм академічних обмінів, спільних польсько-українських програм дипломних програм – усі, хто любить і цінує польську мову.

З вітальним словами до учасників заходу виступив проректор Університету Володимир Єрмаченко, який відмітив що долучення університету до акції сприятиме культурному збагаченню учасників спільних програм.

Спеціальний гість – Віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Харкові, Керівник відділу Полонії, юридичних питань і консульської допомоги пан Міхал Банаш привітав учасників і прочитав лист-запрошення від Президента Республіки Польща Анджея Дуди.

Голова польського культурно-освітнього центру «Джево» Маргарита Кондратенко відзначила, що «Національні читання», в яких центр приймає участь вже третій рік, є чудовою нагодою ознайомитись не тільки власне з твором і постаттю авторки, а також заохотити учасників до читання і знайомства з польською літературою і збагатити знання мови. Маргарита Кондратенко розповіла біографію авторки Габріели Запольської, а Олена Раковська розповіла про постановки драми в театрі та кіно.

П’єса «Мораль пані Дульської» Габріели Запольської написана більше ста років назад, але не втрачає актуальності, засуджує лицемірство та брехливість.

В ході читань були представлені окремі фрагменти драми, у яких учасники не тільки прочитати ролі, але й виявили акторські здібності. Ролі виконували: Олена Кутя, Рустам Урдуханов, Анна Філіпова, Валерія Чарченко, Микола Кондратенко, постановник – Маргарита Кондратенко (Польський культурно-освітній центр «Джево»); Ілля Поляков-Власенко, Анна Іванова, Ірина Іванова, Людмила Гриневич, постановник – Ірина Брижата (Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця).

По завершенні читань учасники отримали сертифікати і подяки від Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця та від Польського культурно-освітнього центру «Джево».